EXPERT CARE, SUPERIOR RESULTS

RMN

Rezonanta Magnetica Nucleara

 1. 1Metodă neiradiantă
 2. 2Excelent în diagnosticarea cancerului
 3. 3Metodă de investigaţie cu exactitate

Cu ajutorul Rezonanței Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular și abdomino-pelvin. RMN este modalitatea imagistică de selecție pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, se efectuează examen IRM, ce poate diferenția uneori între leziuni maligne sau benigne și poate detecta leziuni multifocale. Uneori este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul și gravitatea reacțiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanța de contrast iodată. Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.

Citește mai multCitește mai puțin

Solicită o programare

  Întrebări frecvente

  Care sunt indicatiile general acceptate pentru RMN?

  Imagistica prin rezonanță magnetică este din ce în ce mai folosită pentru diagnosticarea și urmărirea unei game largi de afecțiuni. Gama largă de organe examinate și de indicații include dar nu e limitată la:
  • Creier – indicatii potentiale includ accident vascular cerebral/ patologie vasculara, epilepsie lobulara temporala, infectii, inflamatii, tumori
  • Musculoscheletale - patologia elementelor sistemului musculoscheletal: artrite, artroze, infectii, inflamatii, traumatisme si sechelele lor
  • Sarcina - indicatii pentru pozitia si invazia placentara, precum si revizuirea anomaliilor fetale

  Trebuie sa stau nemiscat in timpul scanarii RMN?

  Mișcarea afectează imaginile, limitând interpretarea și reducând acuratețea raportului medical deci da, este esențial să rămâneți nemișcat pe întreagă durata a examinării.

  Injectarea subtantei de contrast constituie un risc?

  Administrarea substanței de contrast - gadolinium este demonstrată a fi, în general, foarte sigură. Există totuși o rată scăzută de reacții alergice, raportate ca fiind aproximativ 1 din 1000 de reacții minore și 1 din 10000 de reacții semnificative. Administrarea este contraindicată în cazul persoanelor alergice și a celor cu insuficiență renală. Persoanele cărora se intenționează a li se administra substanța de contrast - gadolinium vor fi rugate să efectueze un set de analize înainte de scanare, ureea serica și creatinină fiind de extremă importanță.

  Elda - în relații contractuale cu: