EXPERT CARE, SUPERIOR RESULTS

Intrebari frecvente

Rezonanta magnetica nucleara

Î: Care sunt indicațiile general acceptate pentru imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)?

R: Imagistica prin rezonanță magnetică este din ce în ce mai folosită pentru diagnosticarea și urmărirea unei game largi de afecțiuni. Gama largă de organe examinate și de indicații include dar nu e limitată la:

  • Creier – indicații potențiale includ accident vascular cerebral/ patologie vasculară, epilepsie lobulară temporală, infecții, inflamații, tumori, scleroză multiplă, demență, traumatisme și tulburări post-traumatice, tulburări metabolice, malformații congenitale, patologia canalului auditiv intern, patologie hipofizară.
  • Măduva spinării – radiculopatii, mielopatii, scleroză multiplă, inflamații, infecții, tumori, malformații congenitale, investigații pre/postoperatorii și post-traumatism.
  • Musculoscheletale – patologia elementelor sistemului musculoscheletal: artrite, artroze, infecții, inflamații, traumatisme și sechelele lor, tumori și patologii vasculare.
  • Abdomenul și pelvisul – tumori, patologii vasculare, infecții, inflamații, anomalii congenitale și tulburări metabolice.
  • Indicații cardiace – ischemie, tumori, boli infiltrative, malformații congenitale și cardiomiopatii
  • Sarcinaindicații pentru poziția și invazia placentară, precum și revizuirea anomaliilor fetale, in special cerebrale.

Î: La ce periodă de timp există indicație de scanare RMN postoperatorie în cazul intervențiilor chirurgicale și ale traumelor?

R: Trebuie știți medicii de imagistică medicală recomandă scanarea RMN după 4-6 săptămâni de la intervenție, pentru a evita obținerea de imagini distorsionate datorită edemului (lichidului) acumulat local în urmă intervenției chirugicale, normal în faza de vindecare post operatorie.

Î: Trebuie răspund corect la formularul de screening înaintea efectuării scanării RMN?

R: Conținutul chestionarului este gândit pentru a asigura o examinare sigură, corectă și performantă. Datorită complicațiilor potențiale legate de interacțiunea câmpului magnetic cu dispozitivele implantate și cu obiectele feromagnetice, a altor contraindicații parțiale sau totale de efectuare a scanării RMN, fiecare pacient este interesat răspundă cât mai corect posibil la întrebările din formularul de consimțământ.

Chestionarul poate fi completat cu ajutorul personalului de la recepție, care poate explica și oferi lămuriri privind întrebările și termenii folosiți, înainte de scanare.

Î: Trebuie stau nemișcat în timpul scanării RMN?

R: Mișcarea afectează imaginile, limitând interpretarea și reducând acuratețea raportului medical deci da, este esențial rămâneți nemișcat pe intreagă durata a examinării.

Î: Copiii pot efectua scanare RMN?

R: Da, copiii pot fi scanați în siguranță. Examenul se face cu sau fără sedare (adormire), în funcție de vârsta copilului și patologia de care suferă. Examenul se poate face fără sedare de la vârstă de 5-6 ani, când colaborarea cu copilul devine posibilă.

Î: Injectarea subtantei de contrast constituie un risc?

R: Administrarea substanței de contrast – gadolinium este demonstrată a fi, în general, foarte sigură. Există totuși o rată scăzută de reacții alergice, raportate fiind aproximativ 1 din 1000 de reacții minore și 1 din 10000 de reacții semnificative.

Administrarea este contraindicată în cazul persoanelor alergice și a celor cu insuficiență renală. Persoane cărora se intenționează a li se administra substanța de contrast – gadolinium vor fi rugate efectueze un set de analize înainte de scanare, ureea serică și creatinina fiind de extremă importanță. Medicul imagist va decide asupra administrării sau nu a substanței de contrast.

Î: Femeile însărcinate pot efectua examinare RMN?

R: Este important spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau credeți ați putea fi gravidă, iar medicul dumneavoastră poate recomanda utilizați un test alternativ sau amânați examinarea RMN până după naștere.

Dacă aveți întrebari la care nu ați găsit răspuns după ce ați citit această secțiune, nu ezitați contactați clinicile noastre, care va vor răspunde cu plăcere la orice întrebare.

Elda - în relații contractuale cu: