alphabetic-pagination
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/eldacom/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114Î: Care sunt indicațiile general acceptate pentru imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)?
R: Imagistica prin rezonanță magnetică este din ce în ce mai folosită pentru diagnosticarea și urmărirea unei game largi de afecțiuni. Gama largă de organe examinate și de indicații include dar nu e limitată la:
Î: La ce periodă de timp există indicație de scanare RMN postoperatorie în cazul intervențiilor chirurgicale și ale traumelor?
R: Trebuie să știți că medicii de imagistică medicală recomandă scanarea RMN după 4-6 săptămâni de la intervenție, pentru a evita obținerea de imagini distorsionate datorită edemului (lichidului) acumulat local în urmă intervenției chirugicale, normal în faza de vindecare post operatorie.
Î: Trebuie să răspund corect la formularul de screening înaintea efectuării scanării RMN?
R: Conținutul chestionarului este gândit pentru a vă asigura o examinare sigură, corectă și performantă. Datorită complicațiilor potențiale legate de interacțiunea câmpului magnetic cu dispozitivele implantate și cu obiectele feromagnetice, a altor contraindicații parțiale sau totale de efectuare a scanării RMN, fiecare pacient este interesat să răspundă cât mai corect posibil la întrebările din formularul de consimțământ.
Chestionarul poate fi completat cu ajutorul personalului de la recepție, care vă poate explica și oferi lămuriri privind întrebările și termenii folosiți, înainte de scanare.
Î: Trebuie să stau nemișcat în timpul scanării RMN?
R: Mișcarea afectează imaginile, limitând interpretarea și reducând acuratețea raportului medical deci da, este esențial să rămâneți nemișcat pe intreagă durata a examinării.
Î: Copiii pot efectua scanare RMN?
R: Da, copiii pot fi scanați în siguranță. Examenul se face cu sau fără sedare (adormire), în funcție de vârsta copilului și patologia de care suferă. Examenul se poate face fără sedare de la vârstă de 5-6 ani, când colaborarea cu copilul devine posibilă.
Î: Injectarea subtantei de contrast constituie un risc?
R: Administrarea substanței de contrast – gadolinium este demonstrată a fi, în general, foarte sigură. Există totuși o rată scăzută de reacții alergice, raportate că fiind aproximativ 1 din 1000 de reacții minore și 1 din 10000 de reacții semnificative.
Administrarea este contraindicată în cazul persoanelor alergice și a celor cu insuficiență renală. Persoane cărora se intenționează a li se administra substanța de contrast – gadolinium vor fi rugate să efectueze un set de analize înainte de scanare, ureea serică și creatinina fiind de extremă importanță. Medicul imagist va decide asupra administrării sau nu a substanței de contrast.
Î: Femeile însărcinate pot efectua examinare RMN?
R: Este important să spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă, iar medicul dumneavoastră vă poate recomanda să utilizați un test alternativ sau să amânați examinarea RMN până după naștere.
Dacă aveți întrebari la care nu ați găsit răspuns după ce ați citit această secțiune, nu ezitați să contactați clinicile noastre, care va vor răspunde cu plăcere la orice întrebare.
Elda Imagistica Medicala © 2024